ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА И ТРОЯНСКАТА СЛИВОВА РАКИЯ

ТРОЯН - ОРЕШАК
Очаквайте скоро
Местата на провеждане - централният градски площад на гр.Троян и изложбените зали на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак.
1-ви ден
Тръгване от Русе 7:00 часа – ОМВ срещу ЖП гара. Отпътуване за село Орешак - пристигане и разглеждане на Троянския манастир. По желание посещение на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак е единственото в страната, в чийто изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. Тук повече от 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. Отпътуване за Троянски манастир - разглеждане на манастирския комплекс. Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Църквата е кръстокуполна, масивна, строена от камък, с пояси от два реда тухли. Интериорът и екстериорът на църквата са изписани с фрески от Захари Зограф от Самоковската школа. Стенописите в църквата са една богата галерия на изкуството на Захари Зограф , връх в неговото творчество. Иконостасът, разположен в наоса на църквата и е образец на Тревненската резбарска школа. По обяд отпътуване към Троян – пл.”Възраждене” –“Ансамбъл Българе”. По желание - Разглеждане на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, църквата "Св. Параскева", грънчарската работилница на Николай Йовков. Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства се помещава в първата сграда от Следосвобождението в град Троян от 1881 година. В музея  са показани дървообработващите и металообработващите занаяти, на тъкачеството, резбата и иконописта. Троянската битова керамика е едно от най-интересните неща в музея. Експонираната автентична грънчарска работилница проследява производството на глинени съдове в рамките на няколко столетия. В 11 помещения се съхраняват фондовете: "Керамика", "Народни художествени тъкани и облекла", "Изобразително и приложно изкуство", "Художествено дървообработване", "Градска къща". Грънчарската работилница на Николай Йовков е своеобразен музей, в който са събирани оригиналните колекции на четири поколения. Свободно време в центъра на града.

Програмата за 23.09.2023 / събота в град Троян е :

10:40 ч. Традиционно празнично дефиле от Малкия пазар до площад „Възраждане“;
11:00 ч. Официално откриване на фестивала от Кмета на Община Троян и Химн на фестивала с участието на НЧ „Изгрев-1926 г.“, с. Бели Осъм и Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян
11:15 ч. Запалване на казана за изваряване на ракия, дегустация на традиционни местни ястия и представяне на атракцията „Триизмерен стенопис - 30 години БФС“ – пред НЧ „Наука-1870 г“;
11:30 ч. Обявяване на Кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия;
12:00 ч. Концерт на Ансамбъл „София-6“;
13:10 ч. Състезание по надяждане с люти чушки – фирма “Hot farm”;
13:30 ч. Открита сцена с участието на местни и гостуващи танцови и музикални състави
/от 13:30 до 16:30 часа /;

Отпътуване към Русе. Пристигане вечерта

Цена: 45 лева


Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус/микробус
  • Представител на фирмата


Цената не включва:

  • задължителна застраховка за лица до 70 год. - 1.00 лв./човек
  • Входни такси: Музей на народните и художествени занаяти в с. Орешак: възрастни-2лв./ ученици-1лв.; Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства в гр.Троян: възрастни-4лв./ ученици-2лв.
  • Разходи от личен характерДопълнителна информация


В два поредни дни (събота и неделя) гражданите и гостите на града ще имат възможност не само да наблюдават дестилиране на ракия, изваряване на сливов мармалад и приготвяне на характерното за района сватбарско жито, но и да дегустират приготвените на място продукти.

Отново всички желаещи ще могат да опитат сливово меню в заведенията от „Сливовата лига’’, в което традиционните сливови ястия и напитки ще бъдат представени по нов и много оригинален начин.
Едно от дългоочакваните събития в богатата програма на фестивала е ,,Улицата на занаятите’’, която по традиция ще бъде разположена на пешеходната алея до централния площад. Тук майстори занаятчии ще изложат своите произведения, свързани със сливовата култура и с традиционните български занаяти. Почитателите на ръчно изработените бижута и сувенири ще открият красиви накити, рисувано стъкло и коприна, керамични изделия, тъкани и плетива, изделия от дърво, сладкарски изкушения от сливи и др. като успоредно с това наблюдават и уникални демонстрации на изработката на сувенирите.
,,Винпром – Троян’’АД ще се включи в Българския фестивал на сливата като организира "Ден на отворените бутилки". И тази година от фирмата няма да изневерят на традицията и ще отворят вратите и бутилките си специално за всички посетители на фестивала. Освен дегустацията на подбрани видове ракии, гостите ще могат да научат и интересни факти за производството на прословутата троянска сливова.

Минимален брой туристи – 24 човека

Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 5 дни преди тръгването.

Необходими документи за резерваяция – 3 имена (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 3 дни преди датата на тръгване !!!

Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на лицензирани туроператори”


Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100003999/14.07.2022г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113