СТАРОСЕЛ - ХИСАРЯ - СОПОТ

22-23/06/2024, 13-14/07/2024
1-ви ден
Тръгване от Русе 06:00 часа – бензиностанция ОМВ срещу ЖП гара.Пристигане в

Тракийски храмов комплекс Старосел.

Той е археологическа сензация със световна слава. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип. През 2000 г. Георги Китов се натъква на основния храм (от Vв пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила. През 2002 г бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт.Тук за пореден път ще се възхитите на творческия гений на траките, ненадминати майстори на строителството, архитектурата и приложните изкуства.
Следват забележителностите в Хисаря - Археологическият музей , Античният римски град Диоклецианопол,който е обявен за археологически резерват , Православният храм „Свети Пантелеймон“ - намира се в центъра на града, като най-интересни са стенописите, които пресъздават библейски истории.
Продължаваме към Сопот. Настаняване в хотел . Свободно време .Нощувка.


2-ри ден
След закуска , разглеждане на Град Сопот - родното място на Иван Вазов. Той е една от емблемите на града. Другата емблема е Копсис – средновековен град, предшественик на Сопот. Къща-музей Иван Вазов- това е родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов. Намира се в центъра на градчето – това е ъгловата къща на площада. Била построена през 18-ти век от прадядото на поета, но за жалост била опожарена в края на юли 1877 г., когато турците опожаряват Сопот в отговор на героичното Сопотско въстание.През 1920 г. по случай 70-годишния юбилей на Вазов възниква идеята за построяването на къщата-музей. Къщата е възстановена по скица на Иван Вазов и спомени на брат му Георги и сестра му Въла. Къщата е открита през 1935 г. с тържества и водосвет, а през 1964 г. е обявена за паметник на културата oт национално значение.

В къщата човек може да си припомни най-важните периоди от живота на Вазов, да види негови ръкописи и да се потопи във възрожденския дух на Сопот от втората половина на 19-ти век.Къщата-музей Иван Вазов е част от 100-те национални туристически обекта.

Радиното училище е едно от първите девически училища в България. Построено е през 1850 г. (тогава не се е казвало Радино), но през юли 1877 е опожарено. Две години по-късно е възстановено. До Радиното училище и църквата „Св. св. Петър и Павел“ се намира Сопотския девически манастир, който е познат още като Сопотски метох.

В ранния следобед отпътуване за Русе.


Цена: 148 лева


Цената включва:

  • Транспорт с автобус/микробус в зависимост от броя на записванията
  • представител на агенцията,
  • беседите в туристическите обекти,
  • 1 нощувка със закуска в района на Хисаря / Сопот


Цената не включва:

  • входни такси :
  • Тракийски храмов комплекс Старосел – 3лв/1 лв.
  • лични разходи
  • застраховка задължителнаДопълнителна информация


Екскурзията се осъществява при мин. 15 човека

Начин на плащане : В брой или по банков път. При записване се внася аванс 30% и се доплаща до 7 дни преди тръгването.

Необходими документи за резервация – 3 имена (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.
Необходими документи за пътуването - валидна лична карта или задграничен паспорт;  

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 5 дни преди датата на тръгване !!! 

Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и  независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

ТУРОПЕРАТОР ''МОНИК 1238 ЕООД'' има слючена застраховка ''Отговорност на лицензирани туроператори'' със ЗД"ЕВРОИНС"АД


Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100004620/14.07.2023г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113