Горноводенски манастир - Асеновата крепост – БЕЛИНТАШ – Пещера Добростански бисер – Водопад Лястовичи вир

Очаквайте скоро
2 дни / 1 нощ.
1-ви ден

Тръгване от Русе 05:00 часа – бензиностанция OMB / срещу ЖП гара Русе / за Асеновград с посещение на Горноводенски манастир – Високо сред гористите северни склонове на Родопите, на 3 км югозападно от Асеновград, е разположен Горноводенския манастир „Св.св. Кирик и Юлита”. Той е основан по време на втората Българска държава, най – вероятно през ХІV в., на мястото на сегашното аязмо. Двуетажни постройки оформят манастирските крила и ограждат големия манастирски двор. Свободно време. Ранен следобед посещение на Рибната църква ,която в настоящия си вид  е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно). Асеновата крепост в Асеновград. Тя е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград. Естественият скален масив, на който се намира крепостта, е с площ дванадесет декара. Със своите почти отвесни, дори надвесени над реката склонове той е недостъпен от трите си страни. Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление. Асеновата крепост дава ясна представа за средновековните укрепителни съоръжения и създава усещането на всеки турист, посетил я поне за малко, че се пренася в отдавна отминали времена. Достъпът до църквата и феодалния замък се осъществява през тясна пътека, от лявата страна на която са запазени стени с дебелина до три метра и височина от 2-4 метра. Отпътуване за Белинташ . Настаняване в района село Мостово / село Врата. Пешеходна разходка до Белинташ. Белинташ е дълга, с формата на плато, скала в Родопите, върху която се виждат следи от човешка дейност. Учените се обединяват около идеята, че тук е съществувало древно светилище на траките, почитащи своя бог Сабазий. Слуховете и спекулациите обаче са в пъти повече – че това е врата към други светове, че е площадка за космически кораби, че дори Ноевият ковчег е бил завързан тук по време на Потопа, защото се виждат дупките, където са били халките за въжетата и т.н. Свободно време за вечеря и разходки. Нощувка.


2-ри ден
Закуска и  отпътуване за Пещера Добростански бисер. Пещерата "Добростански бисер" се намира на около 5 км от село Добростан и до нея може лесно да се стигне пеша. Открита е през 70-те години на миналия век и докато хижа "Марциганица" е приемала туристи, е била често посещавана. През последните 20 години обаче осветлението е било разбито, част от желязното стълбище – откраднато, и обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и от новия сезон очаква посетители. Пещерата не е голяма - между 500 и 1 000 кв.м., 15 метра е дълбочината на входния отвес. Тук могат да се наблюдават и трите карстови форми – сталактити, сталагмити и сталактони. Особена атракция са пещерните езерца. Те са разположени като каскада едно под друго, всяко пълни следващото и водата е толкова прозрачна, че човек може да ги помисли за празни . Последен обект  е пешеходен тур до Водопад Лястовичи вир. Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук". Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви гледки, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. Отпътуване за  Русе – пристигане късно вечерта.

Цена: 109 лева


Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус/микробус,
  • Нощувка
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Беседи в туристически обект;


Цената не включва:

  • Входни такси за туристически обекти
  • Задължителна застраховка
  • лични разходиДопълнителна информация


За записвания в офиса на фирмата срещу депозит 30 % от стойността на тур.пакет на човек !
гр.Русе, ул.”Борисова 40”
от понеделник до петък  9:30 до 18:00 часа

e
-mail:monik1238@abv.bg

www.monikbg.com  /  facebook : МОНИК ТРАВЕЛ  / тел. 0888730747 ; 0876761009


Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100004620/14.07.2023г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113