ХАСКОВО- КЪРДЖАЛИЙСКИ МАНАСТИР- ЗЛАТОГРАД

25-26/02/2023
1-ви ден

Тръгване от Русе 06.00ч.-бензиностанция ОМВ срещу  ЖП гара в посока град Хасково, разглеждане на основните забележителности: Часовниковата кула - построена в началото на 19-ти век като символ на града и на стопанския подем, монументът 1000 години Хасково - издигнат през 1985г върху основите на старата часовникова кула; паметник на Завистта - българският Икар - първият и единствен в света; слънчевият часовник; паметникът на Димитър Иванов - Лицо - първият хасковски художник след Освобождението; голямата камбанария с височина 30м; монументът Св. Богородица - най-голямата статуя на Дева Мария с младенеца в света; Кирковото училище - прекрасен образец на възрожденската архитектура в град Хасково и паметник на културата в национален мащаб.Продължаваме с Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” . Манастирът Успение Богородично представлява православно духовно средище и се намира в град Кърджали, в квартал Гледка. Изграден е изцяло със средства на дарители и е един от малкото новопостроени в България. В двора на манастира е разположен построения около кладенеца параклис Животоприемний източник, за който се счита, че Божията майка казва, че мнозина ще намерят изцеление при него и че е благословен. Изключително ценна реликва за манастира е частица от св. Кръст Господен съхранявана тук. Манастирът понастоящем носи потенциала да е един от най-мощните духовни центрове в България, като свидетелство за това е, че е предпочитано и все по-посещавано място за религиозен туризъм и поклонение на чужденци и българи. Той е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”.Продължаваме с едно приятно посещение в Златоград, в което има всичко - интерсни забележителности, история, красиви бели зидове и аромат на кафе на пясък.Настаняване в хотел .Свободно време. Нощувка.


2-ри ден

Закуска . Разходка във Възрожденският квартал .Намира се в старата част на град Златоград. В този квартал са запазени около 100 възрожденски сгради, които притежават прекрасна архитектура и са обявени за паметници на културата.Следва Етнографският ареален комплекс - Златоград (ЕАК)Открит през 2001 година, той е първият в България частен етнографски комплекс. Представлява музей на открито и показва как Златоград е изглеждал преди 100 години. Целият комплекс включва историко-етнографска музейна експозиция с архитектурна сбирка, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири, гостилници и механи, които предлагат родопски специалитети и напитки по оригинални рецепти. Към комплекса се присъединява и кафене "Старият град",което се намира в началото му. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година. Водните съоръжения в Златоград - Воденицата е с три действащи водни съоръжения – валявица, тепавица и караджейка. Валявицата - представлява традиционна "машина за пране". Все още се търси и се използва. В миналото хората са я използвали за овалване на козинявите халища. Тепавицата е изпълнявала основна роля при производството на шаяк – тъкан, използвана за направата на традиционни носии (мъжки и женски). Воденицата - караджейка мели царевично брашно, от което се омесват специалитети от района. Църквата „Свето Успение Богородично“ Църквата е изградена по време на Възраждането през 1834 година. Представлява една от най-старите църкви в Родопите. Храмът е вкопан близо 1,5 метра в земята. В двора на храма пък е запазено уникално килийно училище. Малката и неугледна стаичка представя трудното начало на съвременното българско просвещение, зародило се в тъмните векове на робството. Днес е възстановен одърът, на който е седял учителят. Той едновременно упражнява своя занаят, шивачеството, и наблюдава скупчените в ъгъла ученици. Децата се учат да пишат върху пясък, насипан в плитки дървени сандъчета, Храм "Св. вмчк Георги Победоносец", Паметник на Дельо войвода.По време на разходката в прекрасния Златоград  ще имате възможност за обяд и свободно време,всички изброени обекти се посещават пожелание ! Отпътуване към Русе. Пристигане късно вечерта.


Цена: 135 лева


Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус/микробус,
  • пътни, магистрални и паркинг такси,
  • 1 нощувка  със закуски в къща за гости / семеен хотел в Златоград или района
  • екскурзоводско обслужване, беседи


Цената не включва:

  • Задължителна застраховка за лица до 70 год.- 2.00 лв./ човек / за целия период на тур.пакет,
  • обяди, вечери
  • входни такси за посещаваните обекти
  • лични разходиДопълнителна информация


Начин на плащане : В брой или по банков път. При записване се внася депозит 30% и се доплаща до 7 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, лична карта номер и валидност,тел. за връзка !
Необходими документи за пътуването - валидна лична карта;  
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 5 дни преди датата на тръгване !!! 
Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и  независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

Минимален брой туристи - 14 човека
Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на лицензирани туроператори”

 


Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100003999/14.07.2022г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113