Велико Търново – Къпиновски манастир

Очаквайте скоро
1-ви ден
Отпътуване от Русе 07.00 – бензиностанция ОМВ срещу ЦЖП гара. Пристигане във Велико Търново – панорамна обиколка и посещение на крепостта Царевец и крепостта Трапезица. Свободно време по Самоводската чаршия и възможност за обяд. Отпътуване към Къпиновси манастир - Преданието гласи,че преди много векове, навътре в дефилето в местността "Градището", в една непрестъпна скала е имало неизвестно от кога стражарница за охраняване на прохода, на десния бряг на река Веселина. Близо до село Йовковци в издълбано в самите скали място е бил манастирът Света Тройца. Килиите са били в скалите. И сега при внимателно оглеждане се забелязват слаби следи от кръстни изображения. Пак по предание, този манастир не могъл да просъществува за дълго време поради лошото място, честите разрушения и обирания от минаващите през прохода кърджалии. Това принудило монасите и пазачите на стражарницата да потърсят по-удобно място по течението на реката. Такова те избрали в прекрасния ъгъл при изхода на живописния пролом, наречен Горен Еленски боаз, където и сега съществува под името Къпиновски манастир.

Църква "СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ"В манастирската църква се намира иконостас с красива дърворезба от XVIII век. Някои от детайлите от иконостаса са: "Св Илия" с дванадесет житийни сцени, "Св. Димитър на кон" с дванадесет житийни сцени, "Въведение Богородично", "Св. Богородица с пророци". Манастирът "Свети Никола" притежава и множество икони, извън иконостаса - "Св. Богородица", вероятно рисувана от Папа Витан; "Св. Мина"; "Архангел Михаил"; "Йоан Предтеча"; "Св. Богородица Милостива".

Стенопис "Страшният съд"

В предверието на църквата се намира голям стенопис на "Страшният съд" рисувана през 1845 г. от живописеца Йоан Попрайков (Попович). През 1864 г. е украсен и параклисът "Въведение Богородично"

Последната реставрация на стенописа е направена през 2014 г.

Отпътуване към Русе и пристигане вечерта.

Цена: 40 лева


Цената включва:

  • транспорт с лицензиран автобус / микробус
  • представител на агенцията
  • задължителна застраховка


Цената не включва:

  • входни такси туристическите обекти
  • лични разходиДопълнителна информация


Екскурзията се провежда при минимум 14 туриста.

Начин на плащане : В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 5 дни преди тръгването.

Необходими документи за резервация – 3 имена (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, телефонен номер за връзка !

Необходими документи за пътуването - валидна лична карта или задграничен паспорт;

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 3 дни преди датата на тръгване !!!

Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100003999/14.07.2022г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113