РЕСИЛОВСКИ МАНАСТИР - ОВЧАРЧЕНСКИ ВОДОПАД - САПАРЕВА БАНЯ - СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРАПЕЩЕРА СЪЕВА ДУПКА - АРТ ЦЕНТЪР БЯЛА

22-24/07/2022

3 дни / 2 нощ.

Как да се облечете и какво да си носите за Седемте Рилски Езера

Дрехите и обувките, които избирате трябва да са удобни. Все пак отивате в  планината .За предпочитане са  дълги панталони, които предпазват краката ни от надрасквания и ожулвания. Обувки с много добър грайфер, за предпочитане е да са непромокаеми – времето в планината е много непредсказуемо и никога не можете да знаете какво ще се случи, тениска,яке - най-добре е да се насочите към яке с качулка, за предпочитане ветроустойчиво. Планината е място за раници / абсолютно задължително, за да са ви свободни ръцете /, така че молим ви бъдете разумни. Ето и нашият списък с абсолютно задължителни неща, които трябва да имате, когато отивате в планината:

Бутилка за вода , носни кърпички;  мокри кърпички , втора тениска слънчеви очила , слънцезащитен крем, шапка .

Пътуването с лифта отнема около 20 минути ! Лифта от Паничище ще ви отведе до мястото от което можете да започнете разходката си до Седемте Рилски Езера. Първото нещо, което ще видите стигайки горната станция на лифта е хижата, в която можете да си вземете чаша кафе или чай.

Има два пътеки към езерата. Началото на първата пътека се намира в дясно погледнато от входа на хижата и започва със сериозно изкачване. Втората пътека започва от задната част на хижата (там, накъдето гледа терасата). Въпреки, че по-голямата част от хората тръгват по първата ние предпочитаме втората пътека (тази зад хижата) – намираме я за по-красивата от двете. Вървейки само по пътеката ще видите 5 от седемте езера. Ако искате да видите всичките 7, ще трябва да направите 2 отклонения от основния маршрут. За 5-те езера ще са ви необходими около 3 часа (зависи от скоростта, с която се движите и почивките,които ще правите), а за да видите всичките 7 ще ви трябват около 5 часа. Естествено нашата препоръка е да прекарате колкото можете повече време там и да се насладите на всеки един момент – гледката е великолепна!

1-ви ден
Отпътуване от Русе в 06.00 часа -бензиностанция ОМВ срещу ЖП гара. Посещение на Ресиловски манастир.Отпътуваме към близкото село Овчарци. Посещение на Овчарченския водопад, феерия от водни пръски и магически предавания. С пада си от 39м, той е най-високият от 7-те водопада и приковава погледа с прекрасното си водно ветрило. Преходът до водопада е по лека, красива еко-пътека и продължава около 20-30 мин. След това отпътуваме към Сапарева баня. Ще видим отблизо най-горещият гейзер в Европа. Минералната вода тук е 38 градуса и лекува заболявания на костите, ставите, сухожилията и др.  Пристигане и настаняване в хотел в местността Паничище/ Сапарева Баня, на 1400м надморска височина. Кратка почивка и свободно време. Нощувка.

2-ри ден
Закуска и качване с лифта до хижа Седемте езера. Любопитни факти за рилските езера
Името на всяко едно от седемте рилски езера представя характерните черти на съответното езеро. Езерото, което се намира на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата , тъй като водата му е кристално чиста и прозрачна.
След него по височина е Окото (нарича се също Сърцето), което е с почти овална форма. Окото е циркусното езеро с най-голяма дълбочина в България – дълбочината му е 37,5 m. Бъбрека е езерото, чийто брегове са най-стръмни от цялата група. Четвъртото езеро по ред е Близнака. То е най-голямото по площ от езерната група. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко от всички е Рибното езеро, на североизточния му бряг се намира хижата „Седемте езера“. С най-ниско разположение  е Долното езеро, от където започва да тече река Джерман.
 
Преди описанието на маршрута, един призив, или по-скоро молба от нас – пазете езерата чисти, не влизайте в тях, не потапяйте крака, не мийте ръце, не плискайте лице! Това можете да правите и вкъщи – за езерата не е благоприятно.

Етап 1: Хижа Рилски езера – езеро Бъбрека
 Този участък е най-лесният от цялата обиколка и може да служи като загрявка за следващия етап. По принцип туристическата маркировка е червена по горната пътека на Големия рид, но почти всички вървят по долната. От нея има по-добър поглед към циркуса на Седемте рилски езера, но пък е пренаселена, докато по горната не върви почти никой, освен тези, които идват от хижа Скакавица. Теренът тук е предимно почвен и по-голям наклон има в началото. След това наклонът е приемлив и в един момент е надолу.
Когато застанем с лице към хижата и с гръб към лифта, вдясно ни се пада пътеката, която тръгва нагоре към рида. Тя плавно завива наляво по него, след около 500 метра наклонът намалява, докато след още толкова не се изравни. Оттам следва водоравно ходене само напред и накрая леко слизане към езерото Бъбрека, което е едно от трите останали с кристална вода езера. По тази пътека едно по едно започват да ни се откриват езерата в другата половина на циркуса.
Етап 2: Езеро Бъбрека – Езерния връх
 Това е най-тежката част от прехода, но пък и най-благодарната. Ако не изкачите Езерния връх, все едно не сте били на Седемте рилски езера и оставате минус две от тях – Окото и Сълзата, които са по-нагоре по пътеката. Там се намира най-очакваната гледка, като на всички онези снимки, които са ви накарали да се качите до Езерата.
Ясно очертана пътека ни води до върха – крайната точка на обиколката. Маркировката в тази отсечка от туристическия маршрут вече е в зелено и жълто. Участъкът е къс, но стръмен. Ако не сте свикнали с физически натоварвания, ще ви се стори тежичко. Този участък е най-каменист и сипест. Пътеката криволичи нагоре, минавайки покрай красиви малки водопади. Тук някъде вдясно е така жадуваният от мнозина чучур, където да утолите жаждата и да напълните вода. Малко след това излизаме на езеро Окото – второто езеро, покрай което минаваме.
Тук пътеката се разклонява, а ние продължаваме наляво с изкачването до езеро Сълзата. То е най-малкото от всички, но също така кристално като другите две, покрай които минахме. Непосредствено до него е Езерния връх, откъдето се виждат всички останали езера. Няма как човек да не остане известно време тук, защото колкото и комерсиално да е станало, колкото и да жужи от хора, гледката наистина е поразителна.
Тук може да си направите бонус преходче до билото по пътеката край Сълзата. Не е никак далеч и не е никак трудно, но пък разходка по него ще отвори много гледки към различни части на Рила. Там може да видите и Урдини езера.
Етап 3: Слизане до хижа Седемте езера
 Време е да слезем от Езерния връх отново до Бъбрека, като внимаваме за подхлъзвания, защото наклонът е голям, а теренът – сипест. Тук ще направя вметка – ако вие (или децата ви) вече сте доста уморени или бързате за лифта, по-добре се върнете по пътеката на идване, защото теренът на слизането през хижа Седемте езера е доста пресечен и тежък. Не мога да кажа, че е трудно, но това са впечатленията ми, защото съм го минавал и с малки деца, и с по-възрастни хора.
От Бъбрека хващаме маркираната отново в зелено и жълто пътека надясно, която започва постепенно да слиза по мека почва, но доста бързо преминава в предимно камениста. Минаваме последователно покрай езерата Близнака и Трилистника. Прекосяваме наколко поточета покрай тях. Постепенно снижаваме, за да минем покрай Рибното езеро, зад което се намира хижа Седемте езера. Край нея има чешма, за тези в нужда.
Ще се разходите край Рибното езеро до кръгът и чешмата на Петър Дънов, което според него е едно от местата с най-голяма енергия в света.
 
Етап 4: Връщане от хижа Седемте езера до хижа Рилски езера
Преходът приключва с последния етап на обиколката на Седемте рилски езера – между двете хижи в циркуса. Туристическата маркировка тук е в червено и жълто, а теренът е доста каменист. Вдясно ни се пада и последното – Долното езеро. Пътеката криволичи и ту леко слиза изкачва, ту леко се изкачва. След толкова вървене, може да се окаже тежък финал за някои. Ако сте физически активен, не би трябвало да има проблем.
Връщане с лифта обратно и след това с автобуса до Паничище. Свободно време за почивка и вечеря.

3-ти ден
Закуска. Отпътуване за Пещера Съева дупка ,разглеждаме и продължаваме за Арт център в гр.Бяла !
Отпътуване за Русе и пристигане късно вечерта.

Цена: 179 лева


Цената включва:

 • 2 нощувки със закуски х-л в Паничище/Сепарева баня
 • транспорт с микробус/автобус
 • екскурзоводско обслужване


Цената не включва:


 • такса за лифта – 15 лева за ученици - 25 лева за възрастни / в двете посоки
 • входни такси за посещаваните места : Съева дупка - 3лв./5лв.
 • Арт център - 3лв. / 5 лв.
 • ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
  ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
  ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
  КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
  ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ
 • Задължителна застраховка  до 69 год. - 3.00 лв. / за целия тур.пакет / на човекДопълнителна информация


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С  МОНИК ТРАВЕЛ
 

ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 

ДРЕХИ

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 

РАНИЦА

За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже. 
 

 
ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай. 
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 10 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на  кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка.
 
Минимален брой туристи: 14 души.
При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора"
Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!ТУРОПЕРАТОР''МОНИК 1238 ЕООД''ИМА СКЛЮЧЕНА ЗАСТРАХОВКА''ОТГОВОРНОСТ НА ЛИЦЕНЗИРАНИ ТУРОПЕРАТОРИ''СЪС ЗД"ЕВРОИНС"АД

Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100003418/14.07.2021г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113