Яш и писаните манастири в Молдова / Воронец, Гура Хуморулуи и Молдовица, Сучевица, Нямц, село-музей Чоканещи

Очаквайте скоро
Екскурзията се провежда при мин. 40 туриста
3 дни /2 нощувки   
1-ви ден

01,05,2024/около 470 км: Отпътуване в 06,00 часа от ОМВ Русе  в посока Гюргево – Яш .

Поклонническа обиколка в православното сърце на Яш - Патриаршеският комплекс, построен 1761-1769 г., където са положени мощите на най-почитаната българска светица през средновековието Св. Петка Търновска. Разглеждане на манастира „Св. Три Светители" – построен през 1639 г. по време на управлението на Василий Лупу. Манастирът е в предварителния списък на Юнеско на обекти за световното културно наследство със своята уникална архитектура. До 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир.  Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.


2-ри ден

02,05,2024/около 340 км: След закуска отпътуване за манастира Воронец, манастира Гура Хуморулуи, манастир Молдовица, при възможност – разходка в село-музей Чоканещи /Къщите сакато бродирани ризи с цветна мозайка/, манастир Сучевица.   Района на Южна Буковина, известна със своите уникални за Европа изписани църкви, включени в Списъка на Юнеско за световното културно наследство. В периода между 14. и 16. век в региона са построени многобройни църкви и манастири. Специфичното при повечето от тях, е че външните им стени са богато украсени с ярки фрески, изобразяващи драматични библейски сцени. Архитектурният им стил е византийски със западно влияние. Разглеждане на манастира Воронец, построен през 16 в., наречен „Сикстинската капела на Изтока”. Той е известен със стенописа „Страшният съд” и се отличава със специфичния оттенък на синьото във фреските си. Отпътуване за манастир Гура Хуморулуи и манастира Молдовица, изграден в днешния си вид от сина на Стефан Велики – Петру Рареш през 1532г., който е книжовник и ценител на изкуството. Тук може да се види стенописа „Обсадата на Константинопол“. Продължаваме с разходка в село –музей Чоканещи и манастир Сучевица.   Връщане  в хотела в Яш с панорамно преминаване през Сучава - главен град на Буковина и столица на Молдовската държава в периода 14. и 16. век.  . Вечеря. Нощувка


3-ти ден

03,05,2024/около 450 км: Закуска. Отпътуване към град Пиатра  Нямц. Нямц е известен като региона с най-много манастири на квадратен километър в света. Тук са пръснати щедро както разнообразни и красиви природни форми, така и множество културни и исторически забележителности. Молдовският стил на изкуство съчетава по оригинален начин готическите елементи с византийски стил.

Разглеждане на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. В днешния си вид манастирът е построен от Стефан Велики (Штефан чел Маре, управлявал между 1457-1504г и многократно воювал успешно с турците и построил над 44 църкви, манастири и крепости ). За пръв път се споменава през ХІV в. и е най-големият манастирски комплекс в Румъния. След падането на Търновското царство, много духовници са приютени в манастира Нямц. Най-известният, от които е Григорий Цамблак. В архивите на Нямцкия манастир и до днес се пазят трудовете на тези монаси написани на български език. Отпътуване от Пиатра Нямц за Русе/България. Пристигане – късно вечерта.


Цена: 355 лева
човек в двойна или тройна стая


Цената включва:

- Лицензиран Транспорт , пътни , митнически и паркинг такси;

- Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

- 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Яш;

- Медицинска застраховка за лица до 69 години.


Цената не включва:

входни такси на посещаваните обекти

Вечеря в хотела в Яш – 25 лева/вечер

Доплащане за мед. застраховка за лица над 70 години + 5 лева,

Доплащане за единична стая–
100лв.Допълнителна информация


Възможна е промяна на последователността на посечаваните обекти.


Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на травел агенция Моник !

Туроператор „Моник 1238 ЕООД” има сключена застраховка „Отговорност на туроператора” със застраховател „ЗД ЕВРОИНС” АД с полица № 03700100004620/14.07.2023г., със седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Христофор Колумб” №43, ЕИК 121265113